Varoituksen sanoja uudesta Marsista

Loppuvuoden planeettatapahtumista Mars on mielenkiintoinen ja saattaa olla merkittävääkin mitä Marsille tapahtuu. Marsin synodinen sykli eli kierto suhteessa Aurinkoon on loppumassa. Sykli on ajallisesti pikkuisen yli kaksi vuotta pitkä, ja voisi äkkiä kuvitella että Mars ja Aurinko kohtaisivat parin vuoden välein suurinpiirtein samalla alueella eläinrataa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Marsin oma rata on melko elliptinen ja tästä syystä kiertoon tulee epäsäännöllisyyksiä.

Mars on Aurinkoa hitaampi eli tällöin se on Aurinko joka ottaa Marsin kiinni, samoin kuin se tekee Jupiterille ja Saturnukselle näiden keskinäisissä sykleissä. Samalla Marsin kulkunopeus on paljon lähempänä Auringon vauhtia, jolloin ne kulkevat pitkään toistensa lähituntumassa. Kun planeetan oma synodinen sykli pääsee alkuun planeetan omassa merkissä, saa tuo tuleva sykli vahvuuden symboliikan. Tällainen vaatii sen, että tiettyyn vuodenaikaan (Auringon kierto) planeetta kulkee omassa merkissään. Merkurius, joka on lähimpänä Aurinkoa, saa todennäköisimmin näitä Auringon kohtaamisia omassa merkissään. Tänä vuonna näin kävi neitsyessä, mutta ei kaksosissa.

Planeetan vahvuus omassa merkissään alkavasta syklistä johtuu merkin tuomasta edusta, jossa se on kotimerkissään niskan päällä Aurinkoon nähden. Kotimerkki suojelee planeettaa Auringon polttavilta säteiltä. Muissakin merkeissä kuin omassa kotonaan alkavista sykleistä planeetta voi saada pientä kivaa etua, jos Auringon kohtaaminen eli cazimi sattuu tapahtua planeetan omassa rajauksessa. Rajaukset ovat kuitenkin vain muutaman asteen alueita merkin sisällä, ja etu poistuu kun tästä edetään pois: koska Mars ja Aurinko kulkevat melko pitkään lähekkäin, se jää väistämättä kohta säteiden alle. Skorpionissa Auringon kohtaavaa Marsia säteiden vaikutus ei haittaa.

Astrologisissa piireissä on viime kuukausina ollut puhetta Marsin tulevasta uudestisyntymisen hetkestä, että sen tapahtuminen skorpionissa olisi harvinaista. Tilastojen mukaan skorpioni ei ole mitenkään äärimmäisen epätavallinen paikka Marsin ja Auringon kohtaamiselle, sillä näin on käynyt 1900-luvulla neljästi. Vielä harvinaisempia ovat olleet oinas, härkä, jousimies, kalat ja etenkin vesimies, missä Mars ja Aurinko ovat olleet yhtymässä vain kahdesti vuosina 1932 ja 1964.

Nyt kun Marsin ”uudenkuun” aika koittaa lauantaina 18. marraskuuta aamusta, tätä alleviivaa ja nostaa esille alkuviikosta uudenkuun eli Kuun ja Auringon kohtaaminen. Uusi kuunkierto alkaa viitisen astetta ennen kuin Marsin cazimi on 25° skorpionia, ja Mars on tässä tietysti mukana vain parin asteen päässä. Aikaisemmissa Marsin syklien alkukohdissa skorpionin uusikuu on ollut paljon tiukemmin, eli nyt tapahtuva korostus ei sekään ole osumista tiukoin. Esimerkiksi vuonna -44 uusikuu syntyi noin päivää sen jälkeen kun Mars ja Aurinko kohtasivat, ja kaikki kolme olivat samassa asteessa. Samoin tapahtui -59 ja Aurinko, Kuu ja Mars olivat jälleen samassa asteessa. Edellisessä skorpionissa olleessa Marsin syklin aloituksessa -91 uusikuu syntyi ennen cazimia ja Mars oli uudenkuun aikaan asteen etäisyydellä valoista. Toivottavasti tämä lohduttaa kaikkia, jotka ovat kauhistellen katselleet uudenkuun raivokasta henkeä; ennemmin on ollut paljon ”pahempia”. Nyt on tietysti aika hurjan näköisesti Uranus näitä skorpionin tekijöitä vastapäätä, mutta ennenkin on ollut jännästi: -59 Marsin cazimissa oli Neptunus mukana samalla asteella.

Planeetan kierron alkukohta antaa symbolisen merkityksen seuraavalle parin vuoden jaksolle. Vahvan Marsin saaminen ajanlaatuun voi jakaa vastaanottoa, sillä Marsin voimiin kuuluu erottaa toisistaan, katkaista ja aiheuttaa eripuraa. Skorpionissa on salaamisen piirre, ja Marsista skorpionissa on sanottu sen olevan sala-ampuja kun oinaassa Mars hyökkää äänekkäästi ja näkyvästi. Mars pitää aikeensa visusti itsellään, suunnittelee tekonsa tarkkaan ja voi jopa iskeä niin ettei kukaan muu huomaa. Toisaalta vahva Mars voi kohdistaa voimansa puolustautumiseen, suojautumiseen tai rohkeaan uuteen alkuun. Vastapäinen Uranus saattaa innostaa yllätyksiin, mutta kiinteässä laadussa planeettojen vastakkaisuus ei ole luonteeltaan nopea. Toisaalta tuho voi olla sitäkin totaalisempaa; harmillisesti Marsin ja Uranuksen vastakkaisuus usein ilmentää onnettomuuksia. Mars on ollut kauan heikoilla kulkiessaan eläinradalla, ensin oli se pitkä perääntyminen kaksosissa, ravun ylitys putousmerkin hankaluuksissa, leijonassa rankkoja planeettakulmia, neitsyessä vastakkaisuus Saturnukseen ja vaa’assa vastamerkin haasteet.  En ihmettelisi, jos Mars hautoisi nyt jonkinlaista revanssia.

Uusi Mars ei kauaa ehdi puhkua skorpionissa, sillä vajaan viikon päästä syklin aloituksesta Mars siirtyy Auringon perässä jousimieheen. Marsille tulee takaisku, sillä oma merkki ei enää suojele sitä Auringon säteiltä ja varsinkin joulukuun alussa Mars jää pahasti Auringon polttamaksi. Lisäksi se iskeytyy painostavaan kulmaan Saturnukseen kalojen alussa; tämä lienee talven vaikeimpia planeettakontakteja. Ehkä Mars koettaa saada Saturnuksesta syntipukin kärsimilleen vääryyksille. Jotain hyvää sentään ajassa on, sillä vaikka jousimies alkaa olla OOB hyppäykselle altista aikaa, Mars ei ihan vielä tässä tarkassa kulmassaan ole ylittänyt deklinaatiorajaa. Hulluttelun korkeuksiin Mars kimahtaa 21. joulukuuta ja on tuossa arvaamattomassa tilassa yhä kun vapautuu Auringon pinteestä noin 9. tammikuuta. Näihin aikoihin Mars pitäisi näkyä aamutaivaalla ennen auringonnousua, mutta en ole aivan varma miten OOB sekoittaa planeetan näkyvyyttä (voi olla että OOBin takia Mars pysyykin pidempään piilossa, mutta voin olla tässä päättelyssäni väärässä). Jos Mars järjestää jotakin yllättävää, voisimme tarkkailla planeetan kulkua jousimiehen merkin lopussa: viimeiset asteet ovat Marsin omaa rajausta ja planeetta saattaa ampua jos minkälaisia nuolia kun sillä on pääsy jouskarin asevarastoon. Nämä kohtalonhetket ajoittuvat 31. joulukuuta iltapäivästä 4. tammikuuta iltapäivään. Varovasti rakettien kanssa vuodenvaihteessa! Kun Mars jossain vaiheessa tammikuun 9. päivän tienoilla on phasisvaiheessaan eli näkyviin tulossaan, planeetta on ylennyksensä merkissä kauriissa jälleen vahva. Ehkä meidän tulee antaa Marsin tehdä mitä sen kuuluu tehdä.

Avainsanat: , ,

Jätä kommentti