Goottisurfia kesään

Varoitan heti alkuun, tämä postaus on ihan ”astrologi lomalla”. Yritän saada alta pois pakollisia hommia kuten kasvimaan kitkemistä ja puiden pinoamista liiteriin, ja siksi pidän astrologian hyvin kevyenä. Katselin eilen, että artisti josta olen pitänyt, on aikeissa julkaista uuden levyn pitkän tauon jälkeen. Seitsemän vuotta tuli aikaisemmasta albumista, ja tämähän haiskahtaa aivan Saturnukselta! Kurkkasin päivää, jolloin levy tulee julki syyskuussa, ja olin heti ”kääk” kun silloin Venus on skorpionissa ja onko se nyt hyvä ajankohta musiikille. Taitaa se tälle tulossa olevalle levylle silti olla.

Vilkaistaan artistin karttaa. En nyt edes mainitse kuka tämä muusikko on, jotta en veisi astrologista huomiota sivuraiteille omilla eksentrisillä mieltymyksilläni. Sen verran tuntematon esiintyjä on, ettei hänen syntymädataansa ole kiertänyt astropiireissä. Oheinen kartta on siis sinnepäin, syntymän päivältä. Kutsun henkilöä vain etunimeltään Jonathaniksi. Minulle tuli tuntemus hänestä Merkuriaanisena ihmisenä, ja siksi laitoin kartan nousuun tämän planeetan kotimerkin.

Jonathan syntyi pimennysjaksossa ja sen näkee heti Auringon asemasta Kuun alasolmulla. Kuunpimennys oli vaa’assa ennen hänen syntymäänsä, ja Kuu on kartalla pian tulossa Auringonpimennykseen oinaassa. Pimennysten väli on erikoista, painokasta, ja ihan kuin kohtalo jysähtäisi näille yksilöille toisella tavoin kuin heille joita pimennykset eivät ”kiusaa”. Jonathanin kartta resonoi tähän aikaan hyvin, koska tällä samalla akselilla pimennykset nytkin ovat tulleet.

Kartalla on kaksi pysähtynyttä planeettaa, kun kriteeriksi otetaan hellenistinen näkemys seitsemän päivän ajasta syntymään. Saturnus on juuri kääntynyt eteneväksi leijonassa, vastamerkissään. Ylennysmerkin Aurinko ruokkii leijonan Saturnusta, ja tästä tulee fiilis erikoisesta valon ja varjon keskinäisestä pelistä. En kutsuisi sitä välttämättä taisteluksi, ehkä ennemmin kirkkaan päivänvalon ja varjon leikiksi. Jonathan on näitä tummempiakin sävyjä ilmentänyt musiikissaan, mutta useasti ne ovat aistittavissa pinnan alta, kun sävelmaailma on iloinen ja raikas.

Toinen stoppaajista on Merkurius (ja tämä tieto pelkästään voisi kuitata ne aistimani vibat) mikä on pian kääntymässä perääntyväksi kun Kuu kohtaa sen härässä Auringonpimennyksen jälkeen. Jos kartan rakenne olisi tämä, että Merkurius asettuisi viimeiseen paikkaan, tämä voisi hyvin ilmaista sitä ajatusten sisäistä pyöritystä, mitä Jonathan kertoo tekevänsä. Taiteellinen tekeminen, etenkin laulu, näyttäytyy usein härän Merkuriuksesta, ja näillä main merkkiä planeetta saa oman rajauksensa edun, eli Merkurius korostuu tälläkin tavoin. Persoonan ja elämän kuvaajana viimeisen paikan planeetassa on aina kipuilunsa, eikä tämäkään esiintyjä ole täysin ilman näitä selvinnyt. Jonathan kertoo levyntekoprosessista mikä ei johtanut julkaisuun ”se oli kuin yritys pelastaa avioliitto uudella vauvalla” kun yhteistyö aikaisempien soittokavereiden kanssa tuli päätökseensä.

Jonathan kertoo lapsuudestaan maaseudun eristäytyneessä yksinäisyydessä, lähimpään kauppaan oli tunnin automatka, eikä juuri muuta tekemistä kuin syventyä asioihin jotka itseä kiinnostivat. Hän opiskeli kuvataiteita ja työskenteli muutaman vuoden taideaineiden opettajana. Musiikki oli kuitenkin enemmän se oma suunta, hän oli soittanut erilaisissa bändeissä teini-ikäisestä lähtien. Eristäytyneisyydestä ja musiikista viimeisen paikan Merkurius härässä kertoisi molemmista.

Kartan Kuu matkaa kaloissa kohti Marsia, ja näitä stimuloi kaksosissa vastamerkissään vaihtoehtoja kaivava Jupiter (kuulostaapa henkilökohtaisesti tutulta asetelmalta). Jonathan mainitsee useasti kuuntelemansa musiikin vaikutteet sävellyksissään. Kalojen Kuu tietysti imaisee kiduksiinsa, mutta jos ’aamuhko’ syntymä olisi se oikea ajankohta, Kuun vastaanottavaisuus kasvaisi Venuksen rajauksessa. Kuun ’rajattomuus’ kartan kulmapaikassa korostuisi. Minua on suoraan sanottuna välillä häirinnyt tai ärsyttänyt musiikillisten vaikutteiden selkeys. Ja kun tämä modernisti ilmaistuna muuttuvien merkkien vaihtelevuus korostuu kaloissa ja ehkä nousun kaksosissa, musiikin tyyli vaihtuu jatkuvasti. Voisihan tätä hienosti kutsua kehittymiseksi, mutta ihan kuin sellainen omaleimainen linja puuttuisi tai ainakin olisi ohut. Tätä muuntuvuutta Jonathan on selittänyt niin kuuntelemansa musiikin  vahvalla vaikutuksella kuin sillä, ettei ole häntä itseään tehdä samankuuloisia levyjä toisensa jälkeen. Tästä tulossa olevasta albumista hän totesi sen olevan kuin goottisurfia; levyn nimi viittaa öisiin ja pimeisiin tunnelmiin, mutta tyylilaji on hilpeä.

Musiikintekijällä perääntyvä Venus vastamerkissään oinaassa kertoo tästä halusta kääntää aina uusi lehti. Värikkäällä ilmaisutavallaan Jonathan kuvaa kuulijoittensa mahdollista hämmästystä tulevan albuminsa Beach Boys tyylistä siten, että jos on harvinainen yksisarvinen joka tuntee hänen kaikki aikaisemmat levynsä, tämä löytää joitakin musiikillisia jatkumoita. Mutta sellainen, joka tietää vain ensimmäisen julkaisun, tulee olemaan hyvin hämmentynyt. (Sain tässä uuden määritelmän itselleni, harvinainen yksisarvinen)

Jupiter kaksosissa, jos nousumerkin planeettana kuvaisi häntä ihmisenä, ilmentää toki vaihtelunhalua, mutta myös iloista optimismia, mikä usein kuvastuu hänen musiikistaan. Jupiterin kulku syntymäkartan Jupiterin merkissä ja nousumerkissä antaa mahdollisuuden uudenlaiseen sykliin. Siispä hieman vaihtoehtoinen levy julki!

Kartta asettui päiväkartaksi, mikä hienon Auringon johtaessa näyttää mielestäni hyvin hänen elämäänsä; jos ei ihan huippustara niin on hän menestystä osakseen saanut. Vastakkaisen sektin Venus, Mars ja Merkurius saavat kuitenkin hienosti tilaa omien rajaustensa kautta, ja tästä tulee kiinnostava epätyypillisyyden sävy. Transiitit ovat kivasti kun levy ilmestyy, Aurinko ja Merkurius kulkevat viidennessä paikassa, mikä kertoo luovuuden tuotoksista. Kuu leijonassa korostaa kartan pysähtynyttä Saturnusta. Jupiter saattaa olla hyvinkin nousuakselin tuntumassa kaksosissa. Tällä kartan asetelmalla tänä vuonna olisi härän profektiovuosi, ja se nostaa esiin Venuksen merkin hallitsijana, sekä härässä sijaitsevan pysähtyneen Merkuriuksen. Kun ensimmäinen lohkaisusingle tulevalta levyltä tuli julki, liikkuvan profektion kohta oli justiinsa Merkuriuksen kohdalla. Menestystä ja suosiota Jonathanille, oli kartan hahmotelma tällainen tai aivan erilainen!

Avainsanat: , , , , ,

Jätä kommentti