Synteesi osa 2 – Perusteita

Edetään etanan askelin kartoissa ”sisärenkaalle”.

1. Kuunvaihe

Kuunvaiheen määrittämiseen ja tulkitsemiseen on monia eri tapoja ja systeemejä. Aika yleinen on jakaa Kuun kierto kahdeksaan. Kuunvaiheen näkee silmämääräisesti siten, että katsoo omaa karttaansa siten, että asettaa Auringon lähimmäksi itseään, alas ja omaa napaa kohden (kierrä siis paperille tulostettua karttaa edessäsi tarvittava määrä). Missä kohdassa karttaa tällöin Kuu on, suhteessa Aurinkoon? Jos se on oikean käden puolella, on Kuu kasvavassa vaiheessa, vasemmalla taas vähenevässä vaiheessa. Suoraan Aurinkoa vastapäätä oleva Kuu on Täysikuu. Jos Kuu on ihan lähellä Aurinkoa myös alhaalla, kummalla puolella se on; jos oikealla, on Uusi Kuu ihan vastasyntynyt, jos vasemmalla, on Vanha Kuu viimeisillään. Karkeasti selitettynä Uuden Kuun ihmiset ovat innokkaita kasvattajia, Täydenkuun jälkeen syntyneet rauhallisempia tuumaajia.

Kahdeksaan jaetut vaiheet sisältävät kukin 45 astetta. Ylläolevan kuvan avainsanoja käyttääkseni 0 = alku, 45 = kasvu, 90 = toiminta, 135 = arviointi, 180 = huippu, 225 = yhteistyö, 270 = mietiskely ja 315 = syventyminen.

Kuunvaiheet voidaan jakaa myös 28 osaan, tai vain kolmeen, jollaista on hauskasti esitellyt astrologi Markku Manninen. Kasvavan Kuun puolella 120 asteen sisällä olevat Kuut ovat Peppi Pitkätossuja, Täydenkuun molemmin puolin 120 – 240 asteissa ovat Scarlett O’Haroja, ja laskevassa Kuussa 240 – 360 asteissa ovat Äiti Teresoja.

Itse käytän paljon myös eläinradan merkkeihin perustuvaa jaottelua 12 vaiheeseen, jossa siis Auringosta seuraavat 30 astetta ovat oinasta, 30-60 astetta härkää jne. Näistä on mukava keksiä kahden erilaisen merkin symbiooseja, mutta joskus sattuu niinkin että Kuunvaihe on samaa merkkiä kuin missä Kuu sijaitsee eläinradalla, jolloin merkki saa tuplavahvistuksen.

Mitä Kuunvaiheen ilmaisutapaa päätätkin käyttää, mieti miten vaihe sopii yksiin kartan olennaisimpien tekijöiden kanssa. Esimerkiksi tulen elementti vahvistaa Uuden Kuun innokkuutta, ilman elementti Täysikuumaista sosiaalisuutta ja veden elementti vastaa vanhan Kuun syvällisyyttä.

2. Kartan laatu

Laatuja on kolme, johtava, kiinteä ja muuttuva. Johtavia ovat oinas, rapu, vaaka ja kauris. Kiinteitä härkä, leijona, skorpioni ja vesimies. Muuttuvia kaksonen, neitsyt, jousimies ja kalat. Laadut muodostavat aina ristin kartalle; kaksi oppositiomerkkiparia kuuluvat samaan laatuun. Laatua laskiessa voi ottaa mukaan planeettojen lisäksi nousuakselin ja Keskitaivaan.

Joskus laadut menevät kartalla tasaisesti, jolloin päällimmäisintä laatua on vaikeata erottaa. Ehkä näin on myös persoonassa, ja tätä pitää kuulostella omasta olemuksesta. Laatujen kohdalla voi painottaa vähän Auringon, Kuun ja nousuakselin merkkejä, jos ne tekisivät pesäeroa siten, että yksi tulisi toisia vahvemmaksi.

Tässä muutamia avainsanoja laaduista. Johtava laatu kertoo aktiivisuudesta, ulospäinsuuntaavuudesta ja innokkuudesta yrittää. Kiinteä laatu pitää paikoillaan, vakiintuu, juurruttaa ja kestää sitkeästi. Muuttuva laatu joustaa, sopeutuu, ottaa vastaan ja välittää, saattaa myös häilyä.

Kiinnittäkää huomiota siihen, jos jokin laaduista on poikkeuksellisen painokas, tai jos jokin on vähäinen tai puuttuu kokonaan. Iso määrä jotain laatua ohjaa persoonaa ja toimintaa tiettyyn suuntaan, puuttuminen voi tuntua käsittelyn hankaluutena tai voimakkaana kompensointina. Linkistä vähän tarkemmin laaduista.

3. Elementit

Tutkitaan samalla haarukalla planeettojen ja akseleiden sijainti neljässä elementissä. Tulta ovat oinas, leijona ja jousimies. Maata edustaa härkä, neitsyt ja kauris. Ilmaa ovat kaksonen, vaaka ja vesimies. Vettä ovat rapu, skorpioni ja kalat. Tulen ja ilman elementit katsotaan maskuliinisiksi (positiivisiksi), maa ja vesi ovat feminiinisiä (negatiivisia). Tulen ja ilman merkit ovat toisiaan vastapäätä, samoin kuin maa on vastapäätä vettä. Miettikää myös mielessänne, kuinka jokaisessa elementissä on mukana jokaista laatua.

Tulen elementti mielletään spontaaniksi, optimistiseksi ja yksilölliseksi. Maa kertoo realismista, konkretiasta ja sovinnaisuudesta. Ilma osoittaa sosiaalisuutta ja älyllisyyttä. Vettä ovat tunne, intuitio, vaistot ja heijastus.

Aurinko ja sisäplaneetat jossakin elementissä painottavat tätä enemmän kuin ulkoplaneetat. Suuri määrä jotakin elementtiä voi olla yksipuolisuutta, ja usein silloin jokin kolmesta muusta jää vähälle edustukselle. Silloin kannattaa miettiä, miten tuon elementin asiat on omassa persoonassa hoidossa; jääkö yhden tekijän kontolle huolehtia esimerkiksi veden elementin osuudesta, ja entäs jos tässä elementissä oleva planeetta onkin teemalle vieras, esimerkiksi Saturnus. Linkistä löytyy lisää asiaa elementeistä.

Laatu ja elementti ovat olennaisesti mukana jokaisen planeetan ymmärtämisessä. Planeetoilla on oma yleisteemansa, mutta sävyt muuttuvat laatujen ja elementtien myötä. Kiinteä Venus on ihan erilainen kuin muuttuva Venus. Tulinen Merkurius on toisenlainen kuin maallinen Merkurius. Kiinnitetään kuitenkin yksittäisiin planeettoihin huomiota vasta myöhemmin, ja katsotaan nyt vain suhteellista osuutta kartan kokonaisuudesta.

Kun viimeksi saatiin karkea yleistys, lähtökohta, omalle kartantulkinnalle, nyt edetään vain hippusen verran. Jatkan omaa esimerkkiäni. Minun Kuuni on Uusi Kuu ja oinaan vaiheessa, tunnistan Pepin, ja vaiheen oinaasta tulee kalojen merkkiin jännää ristiriitaa. Innokkuutta on, mutta suuntia taitaa olla liian monta. Karttani on todella pahasti vinksallaan muuttuvaan laatuun, sillä seurauksella että vain Venus kauriissa edustaa johtavaa. Yhdessä innokkaan Kuunvaiheen kanssa tästä nousee epäilys, lähteekö mikään ikinä lentoon, löytyykö potkua yritykseen. Elementeissä on sama ilmiö, vettä loiskuu liikaa. Tulessa on vain nousuakseli, eikä lainkaan planeettaa, ja Jupiter kaksosissa on ainoa ilman elementissä oleva planeetta. Jupiter joka hallitsee tuota nousua. Mielestäni minulla on mennyt kompensaation puolelle; en pidä itseäni tunteellisena ja herkkänä, ja nimenomaan älylliset asiat (Jupiter ilman elementissä) innostavat (nousu tulen elementissä) minua. Muuttuvan laadun runsaus voisi auttaa pääsemään irti ensisilmäyksen subjektiivisuudesta, veden elementti vie kanssaelämään toisten ”sotkuja”.

Millaista lisätietoa saitte näiden kolmen kohdan kautta kartoistanne? Koska edelleen ollaan tiedonkeruun vaiheessa, voi johtopäätöksiään pitää olettamuksina ja hahmotelmina, jotka joko tarkentuvat myöhemmin, tai täytyy löytyä perustelut näiden hylkäämiseen. Tavoitittehan Pepin, Scarlettin ja Äiti Teresan idean ilman selityksiä, jo hahmojen perusteella?

Avainsanat:

14 vastausta to “Synteesi osa 2 – Perusteita”

  1. Sirkku Says:

    No niin, sitten jatketaan! Nämä ovat aika tuttuja, mutta uuttakin tietoa tuli. Ainakaan tuota Markku Mannisen kuunvaiheteoriaa en ole tiennyt. Ja hyvä, kun kaikki on koottu näin järjestelmällisesti paketiksi. Ei ollenkaan kyllä voisi mistään päätellä, että sinulla ovat astrologian kirjatkin pitkin lattioita!

    Kuun vaiheeni on kaksosissa, kuten aurinkonikin. Kaksosmaista vilkkautta vahvistaa ensimmäisen kolmanneksen Peppi Pitkätossu, ja kai myös tuo ensimmäisen neljänneksen kuunvaihe eli toiminta.

    Muuttuvaa laatua on eniten, nousuakseli mukaan lukien kuusi kappaletta. Johtavia on yllättäen kaksi eli Venus ja Merkurius. Kiinteitä on keskitaivas mukaan lukien kolme.

    Elementit jakaantuvat aika tasaisesti, mutta yllättäen maata on eniten jos nousu ja keskitaivas otetaan mukaan eli yhteensä neljä. llmaa ja tulta on molempia kolme, vettä kaksi.

    Kyllähän tuo maa elementtinä tuntuu ihan tutulta, ainakin kiinnyn kaikkeen maalliseen kovasti. Vetistelenkin kyllä. Joo, enkä kiistä tuota tultakaan: joskus sitä on liikaakin. Ilma ei sitten ollutkaan yleisin elementti, mutta ehkä jotenkin sotken sen tuohon muuttuvaan laatuun.

    Odotan mielenkiinnolla jatkoa, t. Sirkku

    • Tarja Says:

      Nämä tutut perusteet täytynee silti käydä läpi, ettei vaan kenellekään jäisi mielikuvaa, ettei niitä tarvita. Joskus tuttujenkin asioiden ja käsitteiden pyörittely ja miettiminen voi antaa oivalluksia, varsinkin jos ei fiksoidu käsitykseen miten on aina ajatellut, vaan antaa tilaa uusille näkökulmille.

      Ei ihme jos koet ilman elementin tärkeäksi jos siinä on Aurinkosi, mitä kuunvaihe vahvistaa.

      Tiedoksi muuten kaikille, että olen eilen siivonnut työhuoneeni eikä lattialla loju ainuttakaan kirjakasaa! Ihan aakkosjärjestyksessä opukset eivät hyllyssä ole. Kuu kulkikin sopivasti neitsyessä tällaiselle urakalle 😉

      • Sirkku Says:

        Ilman muuta nämä pitää käydä läpi, ja näistä tulee tosi paljon informaatiota. Minä en tuota omaa karttaani ole kovin paljon analysoinutkaan kun olen ajatellut että kyllä minä itseni tunnen. Nyt on ihan hauska tutkia, miten nämä jutut pitävät paikkansa. Ja hyvin pitävät.

        Hyvä kun on kirjat siivottu, mutta päässäsihän nämä asiat tuntuvat olevan järjestyksessä. Ja varmaan ne kirjatkin ovat olleet ihan hyvässä järjestyksessä, aina on löytynyt se mikä on pitänytkin. Tuleepa mieleen exäni kiukkuinen ärjähdys: ”Täällä on taas siivottu, minä en löydä täältä mitään!” Ehkä hän siksi onkin exä…

  2. Susan Says:

    Markku Manninen on minun idoli vaikka en idoleja pidäkkään illään muotoa. Markun Kuuvaiheteoria on ollut pohjana kun teen tulkintoja kartoista. Seurailen ihmisiä aina sillä silmällä, mikä heillä saattaisi olla Kuunvaihe. Varsinkin Mannisen sielunvaihe ajatelma. Olen ollut myös Mannisen luennoilla ja hänellä on todella kiinnostava näkökanta Astrologiaan. Hänhän haluaisi tehdä väitöskirjan Astrologiasta evoluution kautta mutta suomessahan sitä ei ole mahdollista toteuttaa. Englannissa jopa yliopistossa opetetaan Astrologiaa! Meillä tää on vaan huuhaa tietoa.

    • Susanna Says:

      Mannisella on tosi hyviä oivalluksia. Mutta pikku kriittikkiä hänelle: Suhtaudun tosi kielteisesti siihen ajatukseen että Kuun vaiheen mukaan voisi määritellä ihmisellä sielun ikää. Vanhan Kuun ihmiset ehkä tykkäävät määritelmästä. Olen varma että JOS täällä on eri ikäisiä sieluja, niitä löytyy jokaisesta Kuun vaiheesta. Esim. jollakulla hyvin vanhalla sielulla voi olla läksyjä tekemättä Uuden Kuun vaiheen tyyliin. Tai mahdollisuus saada paljon aikaan ja siten auttaa muita. Vastaavasti muut eri Kuun vaiheet antavat eväitä eri tavoin eri ikäislle sieluille.Jotenkin koen että on vaarallista arvottaa ihmisiä yhden pikkutekijän mukaan kokeneisiin ja aloittelijoihin. Täällä puhuu Täysikuu 🙂

      • Susanna Says:

        Vielä: Olen nyt lukenut Peppiä tytölleni yhden jakson joka ilta ja mielestäni juuri Peppi on hyvä esimerkki, ilmiselvä Uusi Kuu mutta hyvin hyvin vanha sielu 😉

      • Susan Says:

        Tosta sielun iästä….Uskon sielun vaellukseen ja sitä kautta sielun ikään. Eli Kun eletään spiraalimaisesti elämää ylöspäin jossain vaiheessa saavutetaan kierros loppuun ja siitä jatketaan yksi leveli ylös ja aloitetaan sielunvaihe taas alusta, mutta hieman korkeammalta. Mutta ei välttämättä maapallolla. Minun lapsilla tää on niin selkeä, että voin uskoa tähän todellakin. Esim 0-3 vuotias sielu on niin puhtaan oloinen mieleltään…hän on täysin mustavalkoinen omien ajatustensa perään. Hänellä on selkeä ajatus elämästä, tavotteista. Manninen opettaa, että sielunikä kun tulee täyteen, eletään niillä eväillä loppuelämä. Eli mitä 3 vuotias sielu on kokenut. No meidän tapauksessa lapsi sai ruokaa, rakkautta ja unta. No kun näkisit tän pojan voisit allekirjoitaa tän täysin. Hän on ammatiltaan perus juureva Kokki. Hän rakastaa nukkumista ja lapsena/nuorena rakasti vanhempiaan ehdoitta. Nyt tietty on vanhempi ja ei halua näyttää tunteitaan siinä mielessä enään meille, mutta varmasti tyttöystävälleen.

      • Susanna Says:

        Minäkin uskon sielunvaellukseen mutta olen tullut siihen tulokseen että nostan kädet pystyyn ja myönnän että en tiedä miten se homma tarkalleen menee. Joka tapauksessa uskon että täällä on tarkoitus kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Tunnen muutamia niin ilkeisin temppuihin kykeneviä vanhan Kuun ihmisiä että en ikimaailmassa usko heidän olevan ylemmällä luokalla elämän koulussa kuin moni ystävällinen ja muut huomioon ottava uuden kuun ihminen. Joka Kuun vaiheesta ihmisen ihmisyyden tasosta löytyy joka lähtöön. SE voi kyllä olla totta että kahlaamme täällä useamman kerran läpi kaikki 12 merkkiä ja näin ollen tosiaan eri ikäisiä sieluja löytyy kaikista Kuun vaiheista. Muulla tavoin ajatellen pidän tuota mallia vaarallisena, se luokittelee ihmistä heppoisin perusteisin kokeneisiin ja kokemattomiin tai jopa viisaisiin ja tyhmiin, hui!

  3. Tanita Says:

    Täysikuu Leijonassa joka Neitsyen vaiheessa. Tunnistan itseni Scarletista hyvin,.Kiinteä laatu menee kärkeen auttamattomasti ja elementeistä tuli, ilma melkein tasaväkisenä kakkosena. Maa jää vähiin ja vesi lähes olemattomiin,..(Korjautunee progella, huh..)

    Saan kyllä ideoita ja innostun, asiat vaan tuppaavat välillä jäämään puolitiehen. Ja sosiaalisuus..

  4. Tanita Says:

    Pitänee kai käydä jonkun toisen karttaa läpi niin joutuis käydä ’laksyt’ sillai ihan kunnolla, ilman tietoa ennestään,..

  5. Pirp Says:

    Vanha kuu, 7/8 tai se Äiti Teresa-tyyppinen kuu.
    Johtavaa Kuu ja MC + vettä (Rapu), Aurinko (Neitsyt) maan merkissä ja nousu-Vaaka, ilman merkissä, ei tulta, mutta ei hätää, Auringon ja AC’n hallitsijat ovat Leijonassa ja vielä yhtymässä keskenänään, Mars Härässä täydentää maan elementtiä. Ilma tässä jäi heikoimmalle, niin kuin koko kartassani, ei ole annettu kovin montaa tuulen henkäystä.

  6. Riikka Says:

    Täältä löytyy O’Hara. Myönnetään, itsekkyyttä löytyy enemmän kuin puolisolta jolla vanha kuu 335 asteessa. Eläinradan merkkejä käyttämällä kuunmerkiksi tulee minulla rapu. Melko hämmentävää kun kuu on kauriin merkissä. Eli joko se kuun rapu-vaihe tasapainottaa tätä järjellä tunteisiin suhteutuvaa maamerkkiä antamalla sille vähän tunnetta tai sitten aiheuttaa vain sisäistä ristiriitaa? Taitaa mun rapu kyllä olla vetäytyneenä kuoreensa..

    Elementtinä vahvimpana kartalla näkyy tuli x5. Jos MC otetaan mukaan laskuihin niin saadaan kartalleni yksi tippa vettä, muuten kartta on kyllä totaali kuiva. Muuttuva ja johtava laatu menevät tasan 5 ja 5.

    Tämä analysointi on melkoisen hauska keino yrittää ymmärtää perhesuhteita. Kuka on pomottaja ja kuka muuttuja ja sopeutuja. Kuka tuntee mitäkin milläkin tavalla ja kuka sen parhaiten ymmärtäisi 😀 Astrolgia antaa vahvistusta ja mustaa valkoiselle muuten jo havaituille totuuksille.

  7. Anneman Says:

    Täällä yksi myöhäinen, vasta opettelemassa ; )
    Minulla kiinteässä 4 (+ Khiron), muuttuvassa myös 4 (+ ASC), johtavassa 2; oisiko aika tasapäistä, kun Aurinko johtavassa toisena.Maa ja ilma-merkkejä molempia 3 ja vesi-,tulimerkkejä 2. Arvelisin olevani tasapainoinenkin, joskin Aurinko vaa’assa, jousimies-nousuisena osaan olla myös epätasapainossa ja levoton. Kuunvaiheeni vanha kuu ja Scarlett O ’Hara. Kun vaan selvittäisin, minkälainen O’Hara-tyyppi on?
    Vanhana sieluna olen aina pitänyt itseäni. Onko se hyvä vai huono asia…tiedä häntä. Jos ajattelee asian niin, että kovapäisenä olen joutunut tulemaan maan päälle useamman kerran opettelemaan elämistä, niin ei paljon naurata. Mutta jos taas olen vanhana täällä auttamassa muita eteenpäin, se muuttaa asian jo toiseksi. Tätä olemme pohtineet hymyn kare suupielessä ystävättäreni kanssa useasti.

    Olenkohan ollenkaan oikeilla jäljillä?

    • Tarja Says:

      Tervetuloa mukaan synteesintekoon vaikka mattimyöhäisenä, Facebookissa kerroinkin että jälki-istuntoja saa kukin ottaa oman aikataulunsa mukaan 😀

      Kuu on sinulla täydenkuun vaiheessa mutta merkeittäin katsottuna skorpionia. Scarlettiin yhdistettynä tämä suuntaa voimakkaasti kohti
      ihmissuhteita, joskus jopa toisiin tarrautuen, ja koska sinulla on Aurinkokin ihmissuhteiden merkissä vaa’assa niin yhteisvaikutelmaksi tulee ihminen, jolle toiset ihmiset ovat tärkeitä.

      Sielun nuoruus ja vanhuus ovat vaikeita käsitteitä ja voisi olla parasta jättää ne myöhempien (vuosien) pohdintoihin. Koska sinun kartallasi ei ole ollenkaan perääntyviä planeettoja eikä 12. huoneessa mitään, en näe oleellisia merkkejä menneen painolasteista. En uskaltaisi väittää tästä aiheesta oikein mitään… Sielun ikää ei voi mitenkään arvottaa hyväksi tai huonoksi, kaikki elämä on arvokasta! Kukin on syklissään oikealla paikalla, täyttämässä tehtävää mikä on annettu.

Jätä kommentti